Friday, November 20, 2009

KURBANLIK FiYATLARI BELLi OLDU


Besiciliğin Türkiye'deki merkezlerinden biri durumundaki Konya, aynı zamanda doğudan batıya hayvan sevkıyat hattının da üzerinde yer alıyor.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarının büyük ölçüde, bayram öncesi karkas et fiyatlarında oluşan değerlerle paralellik gösterdiğine işaret ederek, "Şu an besici, karkas kırmızı eti piyasaya toptan kilogram fiyatıyla, ortalama 9 YTL'den veriyor. Bu fiyat, geçen yıl Kurban bayramı öncesinden yüksek. Örneğin geçtiğimiz yıl, 4 kişinin ortak kestiği, 140-150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana, bin 200 YTL civarında satılmıştı.

Bu yılki Kurban bayramında besici aynı danayı, artan maliyetler nedeniyle 1500-1600 YTL'den aşağı satmayacak, satması da zarar edeceği için mümkün değil. Yani bu Kurbanda, kurbanlık özelliklere sahip 2.5 yaşını doldurmuş bir büyükbaş hayvanın fiyatı geçen yıldan yüzde 30 daha pahalı olacak. Kurbanlık fiyatları bin 500 YTL'den başlayacak, ağırlığına göre 3-4 bin YTL'ye kadar çıkacak" dedi.

Kurbanlık olarak ülke genelinde son dönemde büyükbaş hayvanların daha fazla tercih edilmeye başlandığını ifade eden Karabulut, ''Buna karşın küçükbaş kurbanlık isteyenlerin sayısı da az değil. Geçen yıl fiyatı 150-200 YTL'den başlayan kurbanlık koyunlar bu yıl 200-250 YTL'den satılacak. Koyunun ağırlığına göre bu fiyat, 500 YTL'ye kadar çıkabilir. Fiyat hesaplamada, koyunun çıkaracağı etin kilogramı ortalama 10 YTL olarak düşünülmeli'' diye konuştu.

Karabulut ayrıca, kurulacak hayvan pazarlarında kurbanlıklar seçilirken, kulak küpesi ve sağlık raporu olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, Kayseri'de, kurbanlık koyun fiyatlarının, geçen yıla göre önemli bir farklılık göstermediği belirtildi.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, geçen yıl kurbanlık koyunların Türkiye genelinde tanesinin 250 YTL'den satıldığını, fiyatların bu yıl da aynı düzeyde kalmasının beklendiğini söyledi.

Ünlü, sığır fiyatlarının, geçen yıla göre yüzde 15 arttığını, canlı hayvan fiyatlarının kilosunun 6 YTL'ye kadar çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

''Geçen yıl orta büyüklükteki kurbanlık koyunlar tanesi 250 YTL'den satıldı. Şu anda piyasada koyun fiyatları geçen yılki fiyatlardan işlem görüyor. Bu yıl da kurbanlık koyunlar tanesi ortalama 250 YTL'den satılır. Piyasada canlı koyunun kilosu 4.5 YTL'den işlem görüyor.

Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları ise geçen yıla göre ortalama yüzde 15 oranında arttı. Erkek sığırın(tosun) canlı kilosu 6 YTL'den, dişi sığırın (düve) kilosu 5.5 YTL'den, ineğin kilosu ise 4.5 YTL'den satılıyor. Ucuz olacağı için bu yıl kurbanlık olarak en çok koyunun tercih edilmesini bekliyoruz.''

Şaban Ünlü, kurbanlık alımında acele edilmemesi gerektiğini de belirterek, ''Bayrama 25 gün kaldı ama bazı kişiler besi ahırlarını gezip kurbanlıklara bakmaya başladı. Kurbanlıklara erken bakıp pazarlık etmek, fiyasada fiyatların yükselmesine neden olur. Acele etmeye gerek yok. Kurbanlık temin etmekte bir sıkıntı söz konusu değil. Bekleyen kurbanlığını daha ucuz alır'' diye konuştu.

No comments:

Post a Comment

visitors

www.kupavale.com oyun komedi sohbet siteleri     hosting
free counters